Fatih Baş
Güzel Konyamizi çok güzel anlatmissiniz tesekkürler...
Konya Evden Eve Nakliyat : Siz degerli okurlarimiza gönüllerin sehri Konya hakkinda bilgiler sunacagiz umarim faydali olur.
KONYA, M.Ö. 7000'li yillardan itibaren, insanlik tarihi açidan önemli medeniyetlere sahne olmus, oldukça zengin bir kültürün izlerini bagrinda tasiyan, Mevlana gibi yetistirdigi Islam büyükleri ile gönülleri fetheden, tarihi ipek yolunun ticaret ve konaklama merkezi olarak adeta bir müze sehir kimligine sahip olan istisna bir sehirdir. Türk târihinin en eski ve kiymetli eserlerini sînesinde barindiran Konya, ayrica bir gönül diyâridir.
Konya’nin eski çaglardan, günümüze degin çok fazla degisime ugramayan ismi vardir. Söylentiye göre; eski çaglarda kente zarar veren bir canavari öldüren kisiye sükran ifadesi olarak bir anit yapilmis, bunun üzerine de bu olayi anlatan bir resim çizilmistir. Bu anita da Ikonion ismi verilmistir. Zamanla Ikonion adi, Icconium’a dönüsmüstür.
Roma döneminde Imparatorlarin adlariyla degismis, Claudiconium, Colonia Selie, Augusta Iconium gibi isimlere dönüsmüstür. Bizans kaynaklarinda Tokonion olarak geçen Konya’ya Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia isimleri yakistirilmistir. Araplarin Kuniya dedikleri bu isim, Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde de degismemis, günümüze kadar gelmistir.
Konya’nin ilk yerlesimi Neolitik Çaga (MÖ.8000-5500) kadar inmektedir. Bunu Kalkolitik Çag (MÖ.5500-3500), Ilk Tunç Çagi (MÖ.3500-2000) yerlesimleri izlemistir.
Ayrica Karahöyük ve Eregli’de yapilan arastirmalar Hitit döneminde de yörede yerlesim oldugunu göstermistir. Neolitik Çaga ait yerlesimlerin Canhasan, Çataklhöyük ve Erbaa’da; Kalkolitik Çaga ait yerlesimlerin Canhasan, Çatalhöyük; Ilk Tunç Çagina ait yerlesimlerin Alaaddin Tepesi ve Karahöyük’te oldugu yapilan kazilarda ortaya çikmistir. Bu bakimdan Konya Anadolu’nun en eski yerlesim merkezlerinin bulundugu bir ildir.
Konya’nin Çumra Ilçesi’nin 10 km. dogusunda yer alan Çatalhöyük’te yapilan kazilarda 13 yapi kati ortaya çikarilmistir. Buradaki en erken yerlesim kati M.Ö. 5500 yillarina tarihlendirilmektedir. Burada ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapilara ait özgün buluntularla karsilasilmistir.
Çatalhöyük’teki yerlesimin, sehirciligin en iyi bilinen dönemi 7. ve 11. katlarda ortaya çikmistir. Bu evler tek katli olup, girisler damdaki bir delikten merdivenlidir. Evlerin duvarlari sivali, üzerlerine resimler yapilmistir. Bunlar eski çag insaninin duvarlara yaptigi ilk resim örnekleridir. Ayrica Çatalhöyük kazisinda ele geçen heykelcikler, ana tanriça kültürü ibadetin baslangici ve zamanin inançlari hakkinda özgün bilgiler vermektedir.
MÖ.XIII.yüzyilda Hititler yöreye egemen olmus, Eflatunpinar ve Eregli’deki kaya kabartmalari da bu dönemden günümüze kadar ulasmistir. Hititlerin ardindan yöre Friglerin ve Kimmerlerin egemenligine girmistir.
MÖ.VII. yüzyilda Lydialilarin, MÖ.VI.yüzyilda Perslerin egemenligindeki yöre, Kapadokya Satrapliginin sinirlari içerisinde kalmistir. Büyük Iskender’in Pers Devletini Anadolu’da ortadan kaldirmasi ile birlikte MÖ.334’te Makedonya Kralligina baglanmistir.
Konya yöresi MÖ.I.yüzyilda Pontus yönetiminde kalmis, daha sonra Pontus ve Romalilar arasinda zaman zaman el degistirmistir. MS.VII.yüzyilin baslarinda Sasaniler, yüzyilin ortasinda Araplar kisa süreli de olsa yöreye hakim olmuslardir.
Malazgirt Savasi’ndan (1071) sonra Oguz boylari Anadolu’ya hakim olmus, Alparslan’in komutanlarindan Kutalmisoglu Süleyman Sah Konya ve yöresini fethettikten sonra batiya yönelmis, Anadolu Selçuklu Devleti de 1074’te kurulmustur. Anadolu Selçuklulari devletin baskentini Iznik olarak seçmislerse de I.Haçli seferi sirasinda Iznik’i kaybedince Konya’yi kendilerine merkez yapmislardir. Bundan sonra Konya Anadolu Selçuklulari’nin mimari eserleri ile bezenmis ve kisa sürede Anadolu’nun en gelismis kentlerinden biri olmustur.
Anadolu Selçuklulari döneminde Konya, kültür ve sanatta altin çagini yasamistir. Devrin ünlü bilginleri, filozoflari, sairleri, mutasavviflari, musikisinaslari ve diger güzel sanatlarin üstatlarini bir araya getirmistir. Bahaeddin Veled, Mevlâna Celaleddin basta olmak üzere Kadi Burhaneddin, Kadi Siraceddin, Sadreddin Konevi, Sahabeddin Sühreverdi gibi bilginler, Muhyiddin Arabî gibi mutasavviflar Konya’da yerlesmisler, verdikleri eserlerle sehri bir kültür merkezi haline getirmislerdir.
1071 yilinda, Malazgirt savasindan sonra Anadolu'nun kapilari Türklere açilmis ve Büyük Selçuklu Sultani Kutalmisoglu Sultan Süleyman Sah tarafindan da Konya fethedilmistir.
1074 yilinda kurulan ve baskenti Iznik olan Anadolu Selçuklu Devleti 1'inci Haçli Seferi sonunda Iznik'i kaybedince, Baskent Konya'ya tasinmistir. Baskent olduktan sonra günden güne gelisen ve pek çok mimari eserle süslenen kent, kisa zamanda Anadolu'nun en gelismis sehirlerinden biri haline gelmistir.
Güzel Konyamizi çok güzel anlatmissiniz tesekkürler...
içerik çok faydali olmus tesekkür ederim.
Bu yazımızda Evden Eve Nakliyat Şirketleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlığını inceleyeceğiz. Müşterilerimizin bir nakliyat firmasında olması gerekenleri gör
Karaman evden eve nakliyat firması olan Karamanoğlu nakliyat sizi hiç yormadan taşınma işlerinizi üstlenmektedir. Sizler için yorucu ve sıkıcı olan taşınma işle
Evden eve nakliyat, bulunduğu evden başka eve taşınmak isteyenler için en önemli hizmetlerden biridir. Bu anlamda bazı evden eve nakliyat firmaları; müşterileri